ISO 27001 מול SOC 2: מה ההבדל?

ISO 27001 מול SOC 2: מה ההבדל?

כשאתם מזכירים אותם בקול רם, שני הסטנדרטים האלה עשויים להיראות דומים. עכשיו בואו נבדוק האם אתם צריכים ISO 27001 או SOC 2. 

סקרנים לגבי ההבדלים בין ISO 27001 לעומת SOC 2? בכל הנוגע לאבטחת סייבר ופרטיות מידע, אלו שני הסטנדרטים הבולטים ביותר. ISO 27001 ו-SOC 2 הם כמו שני לוחמי אבטחת מידע עם סגנונות שונים, כל אחד מביא את הגישה הייחודית שלו לקרב על ניהול אבטחת המידע. 

ISO 27001 פורסם בשנת 2005, לאחר מכן שודרג בשנת 2013 ולאחרן מכן בשנת 2022. הסטנדרט עוסק בבניית מערכת ניהול אבטחת מידע מוצקה, ה ISMS – Information Security Management System, העוקבת אחר שיטות עבודה מומלצות בינלאומיות. אפשר לדמות את זה  לאדריכל קפדן, אשר מזהה סיכונים בקפידה, מיישם בקרות אבטחה ומשפר כל הזמן את אמצעי האבטחה. הוא אפילו מגיע עם דו״ח הערכה ראשוני משלו, ממש כמו תוכנית פעולה להשגת הצלחה בתהליך. 

בצד השני, יש לנו את SOC 2, המבקר הנועז. עמידה בתקן SOC 2 מתמקדת בהערכת הבקרות של הארגון בחמשת ה Trust Principles: אבטחה (Security) , זמינות (Availablity), שלמות תהליך עיבוד הנתונים (Processing Integrity), סודיות (Confidentiality) ופרטיות המידע (Privacy). זה כמו חוקר יסודי, שחופר עמוק כדי לוודא שההגנות של הארגון מוצקות כאבן. 

לכן, בין אם אתם מעדיפים את הגישה המקיפה של ISO 27001 או את הגישה הממוקדת של SOC 2, שני הסטנדרטים האלוהם קריטיים כשמדובר בביסוס תחושת אמון ואבטחת מידע גבוהה.

מה מתאים לעסק שלכם? זו שאלה די נפוצה, ויש לכךסיבה טובה. שני הסטנדרטים דומים מאוד במובנים רבים. שניהם מייצגים את הסטנדרטים הגבוהים ביותר של אבטחת מידע. שניהם דרך מצוינת להדגים עד כמה אתם לוקחים ברצינות את הנתונים של הלקוחות שלכם. ושניהם דורשים טיפול ותשומת לב כדי ליישם אותם נכון. במילים אחרות, כאשר אנו בוחנים את ISO 27001 לעומת SOC 2, אנחנו לא שואלים מה מהם עדיף. שניהם אמות מידה לשיטות עבודה מומלצות לאבטחת מידע. אנו צריכים לבחון ולהעריך  מה מהם הוא האופטימלי עבור העסק שלכם, בזמן הנוכחי. 

כדי להעריך איזה תקן מתאים לעסק שלכם, נצטרך לחפור קצת יותר עמוק לתוך ההבדלים בין השניים. 

ISO 27001 לעומת SOC 2: משמעות ההסמכה 

אחד ההבדלים הקריטיים בין ISO 27001 ל-SOC 2 הוא שתקן SOC 2 אינו הסמכה. אם אתם עומדים בדרישות ISO 27001 המדויקות, העסק שלכם יהיה מוסמך ISO 27001. עם זאת, במקרה של SOC 2, המבקר מוציא דו"ח רשמי, המאשר אם עמדתם בקריטריונים הרלוונטיים או לא, בהתבסס על הערכתו המקצועית. 

במילים פשוטות, עדות (Attestation) היא כאשר רואה החשבון המבקר מספק חוות דעת עצמאית, כמו במקרה של ביקורת SOC 2.

חשוב להבין את ההבחנה מכיוון שהיא יכולה לעזור לנו להעריך את ההבדל בעולם האמיתי בעמידה בדרישות של כל אחד מהסטנדרטים. 

הן הסמכה והן תהליך האישור (Certification & Attestation) כרוכים בהערכה על ידי מבקר עצמאי המודד את התאמת הארגון אל מול קבוצה של קריטריונים אובייקטיביים. 

עם זאת, זה מעלה את השאלה – האם לא עדיף להחזיק בהסמכה רשמית שבטח תרשים יותר לקוחות ולקוחות פוטנציאליים?

ייתכן שחלק מהלקוחות יתרשמו יותר מהסמכת ISO 27001, במיוחד בשווקים שבהם ISO 27001 הוא התקן המוכר יותר – אירופה.

עם זאת, לדוח SOC 2 יש גם יתרונות ייחודיים משלו. יש לציין כי הSOC 2 Report מתאר בפירוט את התכנון והיעילות התפעולית של הבקרות שהחברה שלכם פיתחה כדי לעמוד בקריטריונים של SOC 2. זה יכול להיות אטרקטיבי ללקוחות שרוצים תיאור אובייקטיבי של הצעדים שאתם נוקטים כדי להגן על הנתונים שלהם ושל שיטות העבודה המומלצות שלך לאבטחת מידע.  

מה עוד מייחד תעודת הסמכה ל ISO 27001 מדוח SOC 2?

ההבחנה בין Attestation & Certification אינה שרירותית, וזו לא גחמה של רואי החזבון. במקום זאת, הוא חושף את ההבחנה הבסיסית בין עמידה בתקן ISO 27001 ועמידה בתקן SOC 2. עם זאת, ישנם עוד כמה הבדלים מרכזיים בין שתי המסגרות המציגות את התהליכים הייחודיים שלהן. בואו נסתכל עליהם:

מיקום: שיקול מהותי לשני התקנים

כפי שצוין לעיל, חשוב לשקול איזה סטנדרט הלקוחות שלכם (ולקוחות עתידיים פוטנציאליים) יעריכו יותר.

בין השאר, ההעדפה תיקבע על פי מקום הימצאותו של הלקוח. ISO 27001 הוא דרישה נפוצה באירופה ומוכר בינלאומית כתקן הגבוה ביותר באבטחת מידע. בשוק האמריקאי, עסקים רבים רוצים את הביטחון שאתה עומד ב SOC 2, מכיוון שתקן SOC 2 מוכר באופן נרחב בארה"ב.

לכן, כאשר אתם שוקלים כיצד מסגרת רגולטורית יכולה לקדם את היעדים העסקיים שלכם, עליכם לחשוב היטב לא רק היכן אתם פועלים כעת, אלא גם לאילו שווקים ברצונכם להתרחב. 

הקמת מערכת ISMS עבור דוח הסמכת ISO 27001

תקן ISO 27001 מגדיר סטנדרטים ספציפיים שיש לעמוד בהם ובקרות ברורות שיש ליישם על מנת לקבל את הסמכה. זה המקום שבו ההבנה מה בדיוק כרוך בעמידה בתקן ISO 27001 הופכת להיות חשובה. החברה נדרשת להקים וליישם מערכת ניהול אבטחת מידע (ISMS), על פי תקן ISO 27001.

מהו אותו ISMS אתם ודאי שואלים? מערכת ניהול אבטחת מידע היא מערכת של מדיניות ונהלים לניהול יעיל והגנה על המידע הרגיש של הארגון. המטרה של ISMS היא למזער את סיכוני אבטחת המידע ולהבטיח המשכיות עסקית על ידי הגבלה פרו-אקטיבית של ההשפעה של פרצת אבטחה או סיכוני אבטחת מידע אחרים.

הקמת ISMS היא תהליך תובעני, אך כפי שגילינו במסע ה ISO 20071 שלנו, זה מתגמל מאוד ומועיל לשיטות העבודה המומלצות לניהול אבטחת מידע.

ההסמכה הינה קפדנית ביותר. תהליך ההסמכה לתקן ISO 27001 בוחן האם עמדת בכל הקריטריונים הנדרשים, בהתאם לדרישות הבלתי מתפשרות של התקן. 

גמישות: שלב חשוב בצ׳קליסט לעמידה ב SOC 2

לעומת ISO 27001, תהליך האישור ל SOC 2, גמיש יותר וניתן להתאמה אישית. כדי להיות תואם SOC 2, עליכם לעמוד בקריטריונים של עקרונות שירות הנאמנות (TSP – Trust Services Criteria) שתוכננו על ידי המכון האמריקאי לרואי חשבון (AICPA). ישנם חמישה עקרונות:

  • אבטחה (Security): מכסה צעדים שננקטו למניעת גישה לא מורשית למערכות.
  • זמינות (Availability): בוחן גורמים, כגון האם רשת פועלת באופן מהימן ובאיזו מהירות ניתן לפתור בעיות. 
  • שלמות העיבוד (Processing Integrity): בוחן שהמערכת אינה מייצרת שגיאות בעיבוד הנתונים. במקרים בהם מתרחשות שגיאות, אלו מזוהות ומתוקנות במהירות. הקריטריון מודד גם אם הנתונים מוצגים בזמן, במתכונת המוסכמת.
  • סודיות (Confidentiality): מכסה אמצעים שננקטו כדי להבטיח שנתונים סודיים יוגבלו לאנשים מסוימים בלבד.
  • פרטיות (Privacy): קובע כיצד ארגון משתמש, מאחסן ושומר מידע משתמש. חשוב לציין, פרטיות מעריכה ובוחנת כיצד, מתי ומדוע הארגון משתף מידע זה.   

חשוב לציין בנוסף, אינכם צריכים לעמוד בכל חמשת הקריטריונים כדי לעמוד בתקן SOC 2. חוץ מאבטחה (Security) שהיא קריטריון חובה, אפשר לבחור את הקריטריונים הנוספים החלים על העסק הספציפי שלכם.

יתר על כן, תאימות ועמידה ב SOC 2 אינה מפרטת באופן ספציפי אילו בקרות עליכם ליישם כדי לעמוד בקריטריונים. במקום זאת, מה שחשוב הוא לפתח וליישם בקרות יעילות הרלוונטיות לפעילות שלכם. 

זה הופך את תאימות ל SOC 2 לפרוטוקול אבטחה גמיש יותר.  עם זאת, להיות גמיש לא אומר להיות גמיש יתר על המידה. המבקר מעריך בקפידה אם הבקרות שלכם מתאימות לתפקיד, בהתאם לקריטריונים שכללתם ב Scope שלכם. 

כאשר ההצלחה או הכישלון שלכם לעמוד בקריטריונים מתוארים בפירוט בדוח, הלקוחות שלכם מקבלים את הביטחון שיש לכם בקרות יעילות בארגון והבנה של אופן הפעולה של תהליכים ובקרות אלה.

לדוגמה, אם אתם מפעילים מרכז נתונים, סביר להניח שהלקוחות שלכם ידרשו את קריטריון הזמינות (Availability). על מנת לקבל את היתרון התחרותי שתאימות ל SOC 2 מספקת, יהיה עליכם ליישם בקרות יעילות להשגת אמינות, בהתאם לתקני התאימות המחמירים של SOC 2. אם תצליחו, המבקר שלכם יעיד שיישמתם בהצלחה בקרות אלה בדוח ה SOC 2. 

לכן, בעוד שביקורת SOC 2 מעניקה לכם את הגמישות לבחור את ה- TSP שחל רק על הארגון שלכם, בחירה זו נקבעת בסופו של דבר על ידי היעדים העסקיים שלכם והציפיות של הלקוחות שלכם. 

איזה תקן תאימות ניתן ליישם מהר יותר?

אין כללים קבועים לגבי משך הזמן שייקח כל אחד מתהליכי הבחינה לתקנים השונים. הן תאימות ל ISO 27001 והן ל SOC 2 כרוכות בעבודת הכנה קפדנית. ציר הזמן המדויק יהיה תלוי בסופו של דבר בפעילות החברה שלכם וביכולות שלה, כמו גם בעומק היקף הביקורת שלכם. 

השיקול החשוב ביותר, כמובן, הוא שאתם מיישמים תקן שמשיג את המטרות שלכם. אין קיצורי דרך לתאימות מוצלחת. עם זאת, ישנן דרכים לייעל את התהליך, בעיקר באמצעות אוטומציה של תהליכי ה Compliance. על-ידי אוטומציה של תהליכים ידניים, ייעול תהליכי העבודה ומניעת טעויות אנוש, מערכת Compliance הופכת את תהליכי הCompliance לנגישים הרבה יותר לחברות רבות יותר.  

ISO 27001 ו-SOC 2: תקני אבטחת מידע משלימים

תוך כדי שרטוט ההבדלים בין תאימות ISO 27001 ותאימות SOC 2, חשוב להבין כי אלה אינם תקנים מנוגדים. שניהם תקנים מוכרים ברחבי העולם להבטחת מערכות אבטחה חזקות, כמו גם קיום מדיניות ונהלים.

נקודה חשובה שכדאי לזכורהיא שברגע שעומדים בתקן אחד, התהליך לעמידה בתקן השני הופך להיות הרבה יותר מהיר ופשוט. זאת בשל החפיפה המשמעותית ביניהם, כמו גם העובדה שבשלב הזה כבר אמורה להיות לך מערכת ותהליכי אבטחת מידע מפותחים בארגון.

זה לא רק שהם חופפים במובנים רבים, אלא שהם גם משלימים זה את זה. לדוגמה, הקמת ISO 27001 ISMS יכולה להיות דרך יעילה ביותר למימוש בקרות SOC 2 יעילות. 

חברות מסוימות אף בוחרות ליישם את שניהם בו זמנית ולעמוד בשני התקנים בו זמנית. עם זאת, ברוב המקרים, סביר להניח שסטארט-אפים וחברות SaaS קטנות יותר ירצו להקדיש את זמנם ומשאביהם ליישום תקן תאימות אחד בכל פעם. אולם, זה גם נפוץ מאוד שחברות SaaS ירצו לעמוד הן ב SOC 2 וב ISO 27001, מכיוון שזה חשוב עבור הפעילות העסקית שלהם ועבור בסיס הלקוחות שלהם.

הפוך את הsecurity compliance שלך לאוטומטית! 

אז מה הוא תקן אבטחת המידע המושלם לעסק שלכם? הסמכת ISO 27001? אישור SOC 2? שניהם ביחד? 

ובכן, זה תלוי בבחינה והערכה זהירה של כל מקרה לגופו. 

ביצוע בחינה והערכה זהירה של העסק שלכם – תפעולית, אסטרטגית והשווקים שבהם אתה פועל – עשויה לגלות כי תקן אחד יהיה מועיל במיוחד בייצור סביבת הבקרות הנדרשת כדי להיות תחרותי ופרודוקטיבי יותר.

ב-Scytale, אין נקודת מוצא קבועה מראש של מה שהכי טוב ללקוח. אנו נעריך בקפידה את צרכי הארגון שלכם ונספק לכם את חוות דעת בהתאם למומחיות שלנו, האם תאימות SOC 2 או ISO 27001 היא הטובה ביותר עבור הארגון שלכם. בינתיים, תוכלו לראות כיצד עזרנו ללקוחותינו בשתי המסגרות באמצעות אוטומציה של SOC 2 ואוטומציה של ISO 27001.

LinkedIn
Twitter
Facebook

More to explorer

מבדק חדירה

מה זה מבדק חדירה (Penetration Test)?

מבדק חדירות (גם ידוע כמבדק חוסן), גם ידוע כpenetration test, הוא תהליך מבוקר של בדיקת אבטחת מערכת ממוחשבת, רשת או אפליקציה על

2022:ISO 27001

מה חדש ב 2022:ISO 27001

אתה מתעורר עם טיפות זיעה קרות יורדות ממצחך, כאשר ההבנה פוגעת בך – האם נזכרת להפעיל אימות דו-שלבי על בסיס נתוני הלקוחות

SOC 2 FOR STARTUPS

If you're up against SOC 2 then this is for you